petak, 16. siječnja 2015.

Mozart kocke


Sastojci:

Biskvit:
6 bjelanjaka
200 gr secera u prahu
200 gr mljevenih oraha
4 zlice glatkog brasna
1/2 praska za pecivo

Krema:
6 zutanjaka
200 gr secera u prahu
150 gr maslaca
200 gr cokolade za kuhanje

Chocolate ganache:
150 ml vrhnja za slag Dukat
1 zlica secera
1 zlica meda
220 gr cokolade za kuhanje
25 gr maslaca

Priprema:

1. Pecnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh velicine 35 x 22 cm namazite maslacem i
pospite brasnom.

2. Biskvit: Bjelanjke sa prstohvatom soli izradite mikserom u cvrsti snijeg. U nekoliko
navrata dodajte secer u prahu i miksajte dok ne dobijete cvrstu i sjajnu smjesu.
3. Pomijesajte brasno, orahe i prasak za pecivo, malo promijesajte, te dodajte u smjesu
od bjelanjaka i secera. Ovaj dio radite pomocu spatule ili pjenjace, te lagano
umijesajte orahe, brasno i prasak za pecivo u bjelanjke.
4. Smjesu sipajte u pripremljeni pleh, poravnajte i pecite 20 - tak minuta. Biskvit
ohladite prije nego sta stavite kremu.
5. Krema: Cokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalnoj. Pripremite dvije posude, u
jednu stavite vodu i stavite na srednje jaku vatru kako bi ste pripremili sve za kuhanje
kreme na pari a u drugu stavite zutanjke i secer. Zutanjke i secer u prahu miksajte 3 - 4

minute, dok zutanjci ne postanu svjetli. Sve prebacite na paru i miksajte na najmanjoj
brzini nekih 10 - tak minuta. Smjesa ce postati svijetla, a secer ce se potpuno rastopiti.
Nakon 10 - tak minuta dodajte rastopljenu cokoladu i maslac i sve jos malo promiksajte
da se cokolada umijesa u smjesu od zutanjaka, oko 2 minute miksanja. Sklonite sa pare
i tako vrucu smjesu prelijte preko ohladjenog biskvita.
6. Chocolate ganache: Rastopite cokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj. Za to vrijeme
zagrijte vrhnje za slag sa secerom i medom do vrenja. Prelijte preko rastopljene
cokolade i maslaca i sve lagano promijesajte. Prelijte preko ohladjene kreme. Ostavite
da malo odstoji na sobnoj temperaturi, pa mozete staviti u hladnjak, ali i ne morate jer
se i krema i chocolate ganache brzo stisnu i na sobnoj temperaturi. Svakako mozete
staviti i neku cokoladnu glazuru po zelji.
7. Ne moram napominjati da za ovakve kolace koristite dobru cokoladu, moja je bila sa 60
posto kakaa za kremu i za ganache kuvertura iz Lidla.

0 komentari:

Objavi komentar